Gruzínské skopové klobásky kupaty
Suroviny
- 600 g Skopová plec
 - 100 g Vepřová střeva tenká
 - 600 g Chléb pšeničný (bílý)
 - 200 ml Brusinky
 - 150 ml Hořčice
 - 150 ml Kečup ostrý
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
 - 0.5 kávová lžička Skořice mletá
 - 2 ks Cibule
 - 6 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1032 kcal
 - Sacharidy 119 g
 - Tuky 46 g
 - Sodík 1439 mg
 - Bílkoviny 32 g
 - Uhlovodany 84 g
 - Cholesterol 38.5 mg
 - Draslík 269.8 mg
 - Vláknina 10876.5 mg
 - Vitamín A 10876.5 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.4 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Skopovou plec nahrubo umeleme a najemno nakrájíme cibuli s česnekem.
 - 
                                2
V míse důkladně promícháme mleté maso, cibuli a česnek se solí, pepřem, skořicí, zázvorem a brusinkami. Směsí naplníme dobře vypraná skopová nebo vepřová střívka a převážeme do tvaru podkovy.
 - 
                                3
Klobásy nejprve vložíme do hrnce s vařící osolenou vodou a vaříme 10 minut, ovařené kupaty potom zvolna pečeme nad řeřavým uhlím.
 - 
                                4
Opečené klobásy podáváme s bílým chlebem, hořčicí a ostrým kečupem.
 - 
                                5
Kupaty jsou gruzínskou národní specialitou, mají mít velmi ostrou chuť.