Pečené šťavnaté pálivé kuře
Suroviny
- 1500 g Kuře
 - 200 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Olej chilli
 - 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
 - 0.5 kávová lžička Paprika pálivá mletá
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Kari koření
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 6 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 670 kcal
 - Sacharidy 3 g
 - Tuky 47 g
 - Sodík 368 mg
 - Bílkoviny 56 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 225 mg
 - Draslík 604.3 mg
 - Vláknina 596.2 mg
 - Vitamín A 596.2 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.8 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Den předem si připravíme ostrou pastu: očištěné stroužky česneku utřeme se solí, v misce pak česnek promícháme s olivovým olejem, chilli olejem, mletým zázvorem, mletým kmínem, pálivou a sladkou paprikou, pepřem a kari kořením. Pastu důkladně promícháme.
 - 
                                2
Omyté a osušené kuře propícháme z vrchu i zevnitř vidličkou, pak pastou důkladně potřeme celé kuře a odložíme ho do chladničky.
 - 
                                3
Druhý den troubu předehřejeme na 230°C. Kuře vložíme do pekáčku na záda, podlijeme ho vodou, pekáč zakryjeme a maso pečeme přibližně 25 minut. Pak snížíme teplotu na 180°C, kuře otočíme, polijeme výpekem, pekáč uzavřeme poklicí a pečeme dalších 25 minut. Přibližně za 10 minut poklici dáme pryč, kuře znovu polijeme výpekem, zapneme funkci grilu na 200°C a pečeme, až se na kuřeti vytvoří zlatohnědá kůrčička.
 - 
                                4
Upečené kuře zabalíme na 2-4 minuty do alobalu, pak ho rozbalíme, naporcujeme a hned podáváme. Mělo by být pikantní-pálivé a šťavnaté. Dobrou chuť.