Zapečené červené fazole s chilli, šunkou a sýrem
Suroviny
- 40 g Sýr Eidam cihla 30%
 - 50 g Šunka uzená
 - 150 g Fazole červené
 - 20 g Rajčata sušená sterilovaná
 - 45 g Mozzarella light
 - 100 ml Smetana 6% (do kávy)
 - 450 ml Voda pitná
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 0.5 ks Chilli paprička
 - 0.5 ks Chilli paprička
 - 2 špetka Sůl
 - 1 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Celer - nať
 - 0.5 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Hořčice Dijonská
 - 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 543 kcal
 - Sacharidy 59 g
 - Tuky 19 g
 - Sodík 377 mg
 - Bílkoviny 36 g
 - Uhlovodany 55 g
 - Cholesterol 15 mg
 - Draslík 1289.6 mg
 - Vláknina 26615.9 mg
 - Vitamín A 26615.9 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 25.8 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Malé červené fazole v sítu omyjeme, dáme do misky, zalijeme vodou a necháme je 6-8 hodin namočené.
 - 
                                2
Nabobtnalé fazole propláchneme studenou vodou, dáme je do hrnce, zalijeme čistou vodou, přidáme bobkový list, snítku celerové natě, očištěný stroužek česneku a a celou očištěnou cibuli. Pak je pod poklicí, při mírném varu, uvaříme doměkka. Vaříme je přibližně 60 minut.
 - 
                                3
Mezitím malou chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek, posekáme ji nadrobno a dáme ji do misky. Uzenou šunku nakrájíme na kostičky přibližně 1x1cm. Sušené konzervované rajče necháme z oleje odkapat, pak ho nakrájíme na proužky. Drobné lístky rozmarýnu posekáme nadrobno. Rajče, šunku a rozmarýn přidáme k chilli papričce.
 - 
                                4
Troubu si předehřejeme na 200°C. Uvařené fazole scedíme, trochu vývaru zachytíme. Z fazolí vyjmeme koření, rozvařenou snítku celeru a dáme je do zapékací misky, kterou jsme si vytřeli olejem. Přimícháme do nich 1/2 nakrájené chilli papričky a dochutíme solí.
 - 
                                5
Do misky se zbytkem chilli a šunkou přidáme ještě 100ml nízkotučné smetany, 100ml vývaru z fazolí, hořčici, na malé kostičky pokrájenou Mozzarellu, sůl podle chuti a vše dobře promícháme. Touto řidší směsí potřeme fazole v zapékací míse, povrch posypeme nahrubo nastrouhaným Eidam sýrem a dáme do středu trouby zapéct. Pečeme dozlatova přibližně 20-30 minut.
 - 
                                6
Upečené pikantní fazole rozdělíme na porce a hned teplé servírujeme.