Sladké knedlíčky s tvarohovým těstem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 43 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Kompot švestkový
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 800 g Tvaroh měkký - nízkotučný
  • 150 g Veka
  • 130 g Cukr krupice
  • 20 g Mouka polohrubá
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 2 l Voda pitná
  • 1.2 dl Zakysaná smetana
  • 6 polévková lžíce Strouhanka
  • 2 polévková lžíce Citronová kůra
  • 1 polévková lžíce Cukr vanilka
  • 1 polévková lžíce Cukr skořicový
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 3 polévková lžíce Cukr krystal
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 901 kcal
  • Sacharidy 114 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 906 mg
  • Bílkoviny 37 g
  • Uhlovodany 92 g
  • Cholesterol 304.9 mg
  • Draslík 432.9 mg
  • Vláknina 4254.1 mg
  • Vitamín A 4254.1 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.7 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Bílou veku pokrájíme na malé kostičky, které v teflonové pánvi dozlatova osmažíme nasucho. Posypeme je polohrubou moukou a pánev odstavíme z plotny.

  • 2

    Do mísy dáme změklé máslo, které vyšleháme s cukrem do pěny. Postupně budeme zašlehávat žloutek a 3 vejce, jedno po druhém, nastrouhanou citronovou kůru a citronovou šťávu. Přimícháme kostičky veky, kyselou smetanu, tvaroh a směs důkladně promícháme. Mísu zakryjeme a směs dáme do chladničky na 12 hodin odpočinout.

  • 3

    Druhý den si v pánvi na másle osmažíme dozlatova strouhanku. Dáme ji do mísy, přidáme krystalový cukr, vanilkový a skořicový cukr. Promícháme a odložíme. Do hrnce dáme vařit asi 2 l vody. Bílek vyšleháme na tuhý sníh. Jakmile voda začne vřít, do tvarohového těsta vmícháme vyšlehaný sníh, lžicí vykrajujeme knedlíčky a opatrně je vkládáme do vody. Promícháme a vaříme 15-20 minut. Horké knedlíčky obalíme v připravené strouhance, dáme je na talíře a servírujeme se švestkovým kompotem.

Komentáře k receptu