Mošna s jablky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 205 g Máslo čerstvé
  • 50 g Cukr krupice
  • 285 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1500 g Jablka
  • 2 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 špetka Sůl
  • 6 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 3 polévková lžíce Med včelí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 615 kcal
  • Sacharidy 86 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 42 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 52 g
  • Cholesterol 41 mg
  • Draslík 276 mg
  • Vláknina 13116.2 mg
  • Vitamín A 13116.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 38.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.

  • 2

    V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky, špetky soli a másla. Přidáme vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a dáme ji ve fólii na půl hodiny do chladničky.

  • 3

    Mezitím oloupeme jablka, zbavíme jadřinců a nakrájíme na plátky. Přidáme skořici, cukr, citronovou šťávu a strouhanou kůru.

  • 4

    Na pomoučněném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dost přesahovala přes okraj a poklademe smíchanou ovocnou směsí. Převislé těsto překlopíme na ovocnou směs a utvoříme prolamováním otevřený měšec. Na jablka poklademe 30 gramů pokrájeného másla a v troubě předehřáté na 200 °C pečeme koláč asi čtyřicet pět minut. Upečený koláč potřeme rozehřátým medem a podáváme teplé.

Komentáře k receptu