Čokoládový dort s marcipánovými hvězdičkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 16

Suroviny

  • 200 g Ořechy vlašské
  • 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Čokoláda hořká
  • 80 g Marcipánová hmota surová
  • 125 g Cukr moučkový
  • 1 kávová lžička Limetková šťáva
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 kávová lžička Káva instantní
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Skořice mletá
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Strouhanka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 253 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 43 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 94.1 mg
  • Draslík 102.6 mg
  • Vláknina 1944.6 mg
  • Vitamín A 1944.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse ušleháme žloutky s teplou vodou, 125 g moučkového cukru a vanilkovým cukrem.

  • 2

    Z bílků ušleháme tuhý sníh se špetkou soli a 1 lžičkou limetkové šťávy. Potom ho opatrně zamícháme do žloutkové směsi, přimícháme mleté vlašské ořechy, mouku, kypřící prášek do pečiva, špetku skořice a instantní kávu. Vše důkladně promícháme.

  • 3

    Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Těsto nalijeme do formy a pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 40 minut. Po upečení korupus vyjmeme z formy a necháme vychladnout.

  • 4

    Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu a polevou celý dortový korpus potřeme.

  • 5

    Na vále vyválíme marcipánovou hmotu na placku a pomocí formičky vykrajujeme hvězdičky, které různě klademe na povrch dortu. Necháme ztuhnout a poté podáváme.

Komentáře k receptu