Rumová bábovka s rozinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 150 g Máslo čerstvé
  • 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Cukr krupice
  • 40 g Strouhanka
  • 20 g Cukr vanilka
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 60 g Cukr moučkový
  • 30 g Solamyl - bramborový škrob
  • 80 g Rozinky bílé
  • 70 ml Rum
  • 2.4 ml Olej slunečnicový
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 2 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Med včelí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 280 kcal
  • Sacharidy 34 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 58 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 96.8 mg
  • Draslík 139.9 mg
  • Vláknina 1001.8 mg
  • Vitamín A 1001.8 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pod tekoucí teplou vodou opláchneme na sítku rozinky, vložíme je do rumu a necháme namočené celou noc.

  • 2

    Při pokojové teplotě změklé máslo nakrájíme na kousky, dáme je do misky. Spolu s vanilkovým cukrem a škrobovou moučkou utřeme na pěnu. Do jiné misky rozklepneme vejce, přidáme med a cukr. V horké vodní lázní šleháme 5 - 7 minut na hustou hmotu, poté odstavíme z vodní lázně, pokračujeme ve šlehání ještě dalších 10 minut. Vmícháme do vyšlehané žloutkové pěny, promícháme. Zamícháme prosátou mouku s kypřícím práškem, zlehka přimícháme rozinky i s rumem.

  • 3

    Bábovkovou formu vymažeme olejem, vysypeme strouhankou, vlijeme těsto. Naplněnou formu vložíme do předehřáté trouby, kde pečeme při 150 stupňové teplotě 45 - 50 minut.

  • 4

    Upečenou necháme ve formě mírně vychladnout a vyklopíme. Bábovku posypeme moučkovým cukrem, necháme vychladnout úplně, krájíme na úhledné porce.

Komentáře k receptu