Kavkazský ořechový nugát

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 500 g Cukr krupice
  • 300 g Ořechy vlašské
  • 20 g Cukr vanilka
  • 200 ml Voda pitná
  • 200 ml Med včelí
  • 10 ks Vaječný bílek slepičí
  • 2 polévková lžíce Citronová kůra
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 488 kcal
  • Sacharidy 75 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 69 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 75 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 211 mg
  • Vláknina 4375.6 mg
  • Vitamín A 4375.6 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.2 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve uvaříme karamel. V kastrolu uvedeme do varu vodu, vsypeme do ní cukr, po jeho rozvaření sebereme pěnu a přidáme med. Znovu necháme vzkypět a vaříme tak dlouho, až se hrudka karamelu při ochlazení ve vodě lehko rozdrobí.

  • 2

    V hrnci z bílků ušleháme sníh, do kterého zašleháme moučkový cukr a karamel. Za neustálého míchání vaříme na mírném ohni, dokud nevznikne polotuhá hmota. Přidáme k ní 300 g nakrájených ořechových jader, půl balíčku vanilkového cukru a kůru z jednoho citronu a dobře promícháme.

  • 3

    Směs rozprostřeme na navlhčený pečící papír a namočeným válečkem rozválíme na plát silný 1-2 cm.

  • 4

    Když nugát vystydne, rozkrájíme ho na kousky a můžeme podávat.

Komentáře k receptu