Anglické tofé

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 67 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 450 g Máslo čerstvé
  • 520 g Cukr krupice
  • 450 g Čokoláda hořká
  • 40 g Kukuřičný sirup
  • 80 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1513 kcal
  • Sacharidy 150 g
  • Tuky 101 g
  • Sodík 157 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 104 g
  • Cholesterol 108 mg
  • Draslík 2.1 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 99.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Silikonovou podložkou, nebo alobalem postříkaným olejem ve spreji, vyložíme pečicí plech.

  • 2

    Nalijeme vodu do rendlíku o objemu 3,6 litru, přidáme světlý kukuřičný sirup, máslo sůl a cukr a mícháme na středně silném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Velkým navlhčeným štětcem setřeme sirup ze stěny rendlíku, tím zabráníme tvorbě krystalů. Přivedeme k varu a do sirupu vložíme cukrářský teploměr.

  • 3

    Zahříváme až do teploty 149 °C a pak směs nalijeme v tenké vrstvě na připravený pečicí plech. Několik minut ji necháme tuhnout a dokud je hmota ještě ohebná, nožem, nebo rádélkem na pizzu naznačíme na povrchu obdélníky o rozměrech 5 x 2,5 cm. Potom necháme tofé vychladnout do pokojové teploty.

  • 4

    Po vychladnutí tofé opatrně nalámeme podle naznačených čar. Takto získáme 25 tyčinek. Podáváme je samotné, nebo částečně, či zcela namáčené v rozehřáté, temperované čokoládě. Na čokoládě můžeme pomocí vidličky vytvářet ozdobné vzory. Ve vzduchotěsné nádobě v chladnější místnosti tyčinky vydrží až 14 dní.

Komentáře k receptu