Čokoládové fudge

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 110 g Čokoláda mléčná dia
  • 39 g Máslo čerstvé
  • 310 g Mléko zahuštěné slazené
  • 390 g Cukr krupice
  • 110 g Ořechy pekanové
  • 235 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 polévková lžíce Tresť vanilková
  • 2 polévková lžíce Kukuřičný sirup
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 424 kcal
  • Sacharidy 62 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 52 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 96.9 mg
  • Draslík 112.5 mg
  • Vláknina 2904 mg
  • Vitamín A 2904 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Alobalem vyložíme zapékací mísu o rozměrech 20 x 20 cm a alobal postříkáme olejem ve spreji.

  • 2

    235 ml vody vlijeme do rendlíku o objemu 3,6 litru, přidáme cukr, světlý kukuřičný sirup a sůl, mícháme na středně silném ohni, dokud se cukr nerozpustí. Navlhčíme štětec a setřeme roztok ze stěny rendlíku, tím zabráníme tvorbě krystalů. Přivedeme k varu a do sirupu vmícháme slazené kondenzované mléko.

  • 3

    Směs znovu přivedeme k varu a vložíme do ní cukrářský teploměr. nemícháme a zahřejeme na 114 °C. Odstavíme rendlík a směs v něm posypeme nadrobno nakrájenou neslazenou čokoládou, pokapeme vanilkovou příchutí, navrch nasypeme na kostičky nakrájené máslo, ale nemícháme! Vše necháme ležet na povrchu, protože kdybychom hmotu hned promíchali, vytvořily by se v ní cukrové krystaly a fudge by bylo zrnité. Necháme hmotu v rendlíku zcela vychladnout, aniž bychom rendlíkem nějak pohybovali.

  • 4

    Když směs vychladne na 49 °C, vyjmeme teploměr a začneme vařečkou energicky hmotu míchat. Ze začátku bude lesklá a hustá, na povrchu s vrstvou másla. Jak se však začne máslo zapracovávat, hmota se stane méně lesklou. Po pěti až deseti minutách míchání už bude mít matný vzhled čokoládové polevy a fudge začne tuhnout, proto rychle přidáme nahrubo nakrájené vlašské, nebo pekanové ořechy, do hmoty je vmícháme a hmotu přelijeme do připravené pečicí mísy a uhladíme ji.

  • 5

    Necháme tuhnout při pokojové teplotě asi 45 minut, poté fudge opatrně vyklopíme, zbavíme alobalu a pokrájíme na čtverečky o stranách asi 2,5 cm. Tímto způsobem získáme 740 gramů bonbonů. Jednotlivě je pečlivě zabalíme do potravinářské folie a uchováváme je ve vzduchotěsné nádobě, kde nám fudge vydrží až měsíc. Fudge podáváme když dojde do pokojové teploty.

Komentáře k receptu