Karamel

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 125 g Máslo čerstvé
  • 200 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 300 g Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 273 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 17 g
  • Sodík 0 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 37 mg
  • Draslík 0.6 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cukr nasypeme do hrnce a necháme ho zkaramelizovat. Je dobré cukr občas zamíchat, aby se nepřipálil.

  • 2

    Když je cukr zkaramelizovaný, vmícháme máslo a mícháme, dokud se máslo nerozpustí. Poté přilijeme smetanu. Cukr ztvrdne, stále mícháme, až se cukr rozvaří, cukr se rozpustí. Vzniklý řídký karamel přecedíme přes drátěný cedník do sklenice, zavíčkujeme a necháme vychladnout.

  • 3

    Hotový karamel má konzistenci husté omáčky. Vychladlý karamel uchováváme v lednici.

Komentáře k receptu