Cheesecake s limetou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 300 g Celozrnné sušenky
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 70 g Cukr krupice
  • 600 g Sýr krémový
  • 400 g Salko
  • 60 ml Voda pitná
  • 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 6 ks Limetka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 554 kcal
  • Sacharidy 37 g
  • Tuky 43 g
  • Sodík 194 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 106 mg
  • Draslík 128.8 mg
  • Vláknina 2520 mg
  • Vitamín A 2520 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.1 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Předehřejeme troubu na 180 °C.

  • 2

    Celozrnné sušenky (nebo grahamové krekry) můžeme rozmixovat, nebo je vložit do plastového sáčku a válečkem je rozdrtit na jemné drobečky. V míse je smícháme s rozehřátým máslem. Vzniklou sušenkovou směs natlačíme zadní stranou lžíce na dno a boky otevírací, kulaté dortové formy o průměru 23 cm. Formu napřed vytřeme tukem a vyložíme pečicím papírem. Sušenkový základ by měl dosahovat výšky asi tři centimetry, ne víc, abychom do něj mohli upravit náplň. Formu vložíme do trouby a asi 5 - 8 minut pečeme, pak vyjmeme a necháme úplně vychladnout.

  • 3

    Nyní si připravíme kandovanou limetovou kůru. Škrabkou na zeleninu oloupeme ze čtyř limet dlouhé a tenké proužky kůry. Kůru dáme vařit se 70 ti gramy krupicového cukru v 60 ti mililitry vody. Vaříme asi 5 minut, dokud se nevytvoří řídký sirup. Kůru přendáme na drátěnou podložku - mřížku, necháme oschnout a vychladnout. Najemno nastrouháme kůru ze zbývajících dvou limet a ze všech šesti limet vymačkáme šťávu.

  • 4

    Do velké mísy dáme kondenzované mléko, smetanový sýr, šťávu ze šesti limet a jemně nasrouhanou kůru ze dvou limet. Důkladně vše prošleháme tak, aby vznikla hladká hmota. Upravíme ji do sušenkového základu v dortové formě a cheesecake uložíme minimálně na 3 hodiny do chladničky.

  • 5

    Těsně před podáváním, dáme do cukrářského sáčku s trubičkou s otvorem ve tvaru velké hvězdičky šlehačku a po okraji dortu z ní utvoříme kopečky. A nakonec cheesecake nazdobíme kandovanou limetovou kůrou. Po rozřezání získáme 10 porcí vynikající sladkokyselé dobroty.

Komentáře k receptu