Tropický cheesecake s kokosem a ananasem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 230 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 50 g Kokos - mletý (Kopra)
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 300 g Sýr krémový
  • 100 g Cukr vanilka
  • 250 g Mascarpone
  • 50 g Lupínky kokosové
  • 300 g Sušenky kokosové
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 400 ml Mléko kokosové
  • 1 ks Ananas
  • 6 plátek Želatina bílá plátky
  • 1 l Voda pitná
  • 5 polévková lžíce Malibu
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 634 kcal
  • Sacharidy 41 g
  • Tuky 51 g
  • Sodík 168 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 90.7 mg
  • Draslík 249.5 mg
  • Vláknina 3535.3 mg
  • Vitamín A 3535.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.4 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rozmixujeme kokosové sušenky, nebo je vložíme do plastového sáčku a válečkem je rozdrtíme na jemné drobečky. V míse je smícháme s rozehřátým máslem a 50 ti gramy strouhaného kokosu. Směs natlačíme zadní stranou lžíce na dno a boky kulaté otevírací dortové formy o průměru 23 cm ( formu předem vytřeme máslem a vyložíme pečicím papírem )tak, aby směs sahala do výšky 3 - 4 cm, aby se do ní dala upravit náplň.

  • 2

    6 plátků želatiny přelijeme vodou a necháme je změknout.

  • 3

    Prošleháme mascarpone, smetanový sýr a vanilkový cukr ve velké míse tak, aby vznikl hladký krém.

  • 4

    Smetanu ke šlehání a kokosové mléko dáme do žáruvzdorné misky, kterou postavíme na rendlík s mírně vroucí vodou a ohřejeme. Vymačkáme tekutinu z plátků želatiny a v teplé smetanové směsi je za stálého míchání necháme rozpustit. Přecedíme, abychom odstranili kousky nerozpuštěné želatiny a současně s jednou lžící kokosového rumu ( např. Malibu )zapracujeme do krému. Vzniklou náplň upravíme na sušenkový základ ve formě, vložíme do chladničky a necháme ideálně přes noc, minimálně alespoň tři hodiny ztuhnout.

  • 5

    Předehřejeme troubu na 120 °C. Oloupeme ananas, nakrájíme ho na velmi tenké plátky, rozložíme je na silikonovou podložku, nebo na pečicí papír. Vložíme do trouby a ananas pečeme hodinu a půl až dvě hodiny. Ananas by měl být vyschlý, ale ne zhnědlý, doba pečení je závislá na tloušťce plátků. Po upečení necháme plátky vychladnout, pak je dáme do mělké nádoby a přelijeme je kokosovým rumem. V přikryté nádobě necháme ananas máčet v rumu asi 1 hodinu.

  • 6

    50 gramů kokosových lupínků opražíme na suché pánvi za stálého míchání a pak je necháme vychladnout ( práci si můžeme usnadnit, pokud rovnou koupíme pražené kokosové lupínky ).

  • 7

    Než budeme podávat, zbavíme ananasové plátky nadbytečné tekutiny a upravíme je na dort od středu k okrajům tak, aby okraj dortu zůstal volný. Volný okraj posypeme praženými kokosovými lupínky.

  • 8

    Po nakrájení získáme 12 porcí vynikajícího cheesecake, který vás přenese přímo na pláž kdesi v tropech.

Komentáře k receptu