Cheesecake s krystalizovanými květy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 40 g Máslo čerstvé
  • 85 g Cukr krupice
  • 250 g Mascarpone
  • 80 g Celozrnné sušenky
  • 125 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 kávová lžička Jedlá levandule
  • 1 ks Vaječný bílek slepičí
  • 6 ks Jedlé květy
  • 2 plátek Želatina bílá plátky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 326 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 23 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 81.4 mg
  • Draslík 11.2 mg
  • Vláknina 0 mg
  • Vitamín A 0 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Začneme přípravou krystalizovaných květů. Ušleháme jeden bílek do pěny. Vždy pracujeme jen s jedním květem. Používáme jedlé květy neošetřené pesticidy a bez stonků. Štětečkem naneseme ušlehaný bílek na přední i zadní stranu květu. Položíme květ na talířek a zlehka posypeme ho krupicovým cukrem. Cukr, který se neuchytí na květu, zůstane na talířku. Cukr sypeme opakovaně, aby se uchytil na všech plochách pokrytých bílkem. Stejně postupujeme u všech květů. Hotové, cukrem obalené odkládáme na silikonovou podložku nebo na pečicí papír a přes noc je necháme zaschnout. Po zaschnutí květy uchováváme ve vzduchotěsně uzavřené nádobě.

  • 2

    Příprava sušenkové náplně. Celozrnné sušenky rozmixujeme, nebo je vložíme do plastového sáčku a válečkem je rozdrtíme na jemné drobečky. V míse je smísíme s rozehřátým máslem. Tuto směs rozdělíme do šesti skleněných pohárů na dezerty a zadní stranou lžíce přitlačíme.

  • 3

    Přelijeme plátky želatiny vodou a necháme je změknout.

  • 4

    Ušleháme ve velké míse mascarpone s 60 ti gramy krupicového cukru.

  • 5

    Do misky ze žáruvzdorného materiálu vlijeme smetanu ke šlehání a postavíme ji na rendlík s mírně vroucí vodou. Přidáme dvě lžičky jedlé levandule a zhruba 5 minut zahříváme, aby smetana získala vůni a příchuť levandule. Smetanu přecedíme a odstraníme kousky levandulových květů. Do mírně teplé, ochucené smetany vložíme plátky změklé želatiny, ze které jsme vymačkali tekutinu a mícháme, dokud se želatina nerozpustí, znovu přecedíme, abychom odstranili nerozpuštěné kousky želatiny. Přecezenou levandulovou smetanu s a želatinou vešleháme do sladkého mascarpone. Hotový krém rozdělíme na sušenkový základ v pohárech. Naplněné poháry uložíme alespoň na 3 hodiny do chladničky. Konečné ozdobení krystalizovanými květy provedeme těsně před podáváním.

Komentáře k receptu