Cheesecake se slaným karamelem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 120 g Sýr Lučina - termizovaný
  • 120 g cukru moučka
  • 100 g cukru krystal
  • 200 g TUC krekrů
  • 500 g plnotučného vaničkového tvarohu
  • 45 g másla nakrájeného na malé kousky
  • 30 ml vody 70 ml smetany ke šlehání
  • 1.5 kávová lžička soli podle chuti
  • 1 ks Piškotový korpus vaječný
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Karamel
  • 1 ks Cheesecake
  • 1 ks vrchovatá lžička skořice
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 255 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 131 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 23 g
  • Cholesterol 83.9 mg
  • Draslík 46.8 mg
  • Vláknina 378.3 mg
  • Vitamín A 378.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Všechny suroviny si asi hodinu předem vytáhněte z lednice, aby měly pokojovou teplotu a pečicí formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem. V mixéru rozdrťte sušenky a máslo rozpusťte. Smíchejte a směs vtlačte na dno formy. Dejte ztuhnout do lednice na zhruba 30 minut. Troubu předehřejte na 160 stupňů a na dno trouby umístěte nádobku s vodou, aby v troubě byla správná vlhkost.

  • 2

    Vyšlehejte tvaroh, Lučinu, cukr, a sůl do hladkého krému. Opatrně a na nejnižší rychlost zašlehejte vejce.

  • 3

    Náplň nalijte na vychlazený sušenkový základ a několikrát s formou bouchněte o kuchyňský stůl, abyste odstranili případné bublinky vzduchu.

  • 4

    Pečte cheesecake 30–35 minut. Je hotový ve chvíli, kdy se při poklepání na bok formy chvěje jako želé. V lednici pak ještě ztuhne. Vypněte troubu, pootevřete dvířka trouby a nechejte v ní cheesecake asi půl hodiny vychladnout. Pak přemístěte do lednice a nechejte chladit alespoň dvě hodiny.

  • 6

    Do hrnce dejte cukr a vodu a nechejte na nízké teplotě rozpustit, trvá to tak 10 minut. Během vaření nemíchejte! Až bude cukr hnědý, stáhněte hrnec z ohně a přidejte máslo nakrájené na malé kousky.

  • 7

    Vraťte zpět na plotnu a malým pramínkem přilévejte smetanu. Promíchejte, nechejte prohřát a přidejte sůl.

  • 8

    Horký karamel nechejte čtvrt hodiny vychladnout, sem tam promíchejte, a poté jej přeceďte přes sítko.

  • 9

    Až je karamel jen teplý a trochu ztuhnul, přelijte ho přes cheesecake a nechejte chladit ještě alespoň 6 hodin, ideálně však přes noc.

Komentáře k receptu