Perníčky se švestkami, brusinkami a ořechy
Suroviny
- 100 g Čokoláda hořká
- 130 g Máslo čerstvé
- 250 g Med včelí
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Mouka žitná bílá
- 100 g Ořechy vlašské
- 100 g Švestky sušené
- 250 g Cukr moučkový
- 100 g Brusinky sušené
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Hřebíček mletý
- 2 kávová lžička Soda jedlá
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Nové koření mleté
- 1 špetka Kardamom
- 2 polévková lžíce Kakao - prášek
- 4 polévková lžíce Rum
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 745 kcal
- Sacharidy 124 g
- Tuky 23 g
- Sodík 139 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 69 g
- Cholesterol 90 mg
- Draslík 231.6 mg
- Vláknina 13162.6 mg
- Vitamín A 13162.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0.1 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1V kastrůlku zvolna rozpustíme máslo, přidáme med, cukr a vejce. Mícháme, aby se všechny suroviny spojily, nakonec přilijeme rum. 
- 
                                2V míse smícháme oba druhy mouky, kakao, koření a jedlou sodu. Přilijeme směs z kastrůlku a vše promícháme. Do těsta postupně přidáváme nasekané ořechy, nakrájené sušené ovoce a nahrubo nastrouhanou čokoládu. 
- 
                                3Z vypracovaného těsta vytvarujeme váleček, který ne plechu vyloženém pečicím papírem necháme 20 minut odpočinout. 
- 
                                4Před pečením potřeme váleček rozšlehaným vejcem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut, potom dopékáme 10 minut při 150°C. 
- 
                                5Upečený váleček nakrájíme na kulaté perníčky. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        