Koledníčci s ořechovou polevou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 32 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 90 g Ořechy lískové
  • 90 g Ořechy vlašské
  • 250 g Cukr moučkový
  • 200 g Hera
  • 220 g Mouka pšeničná hladká
  • 1 ks Citrony
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 746 kcal
  • Sacharidy 78 g
  • Tuky 46 g
  • Sodík 53 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 52 g
  • Cholesterol 61.7 mg
  • Draslík 220.3 mg
  • Vláknina 6820 mg
  • Vitamín A 6820 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14 mg
  • Vitamín E 9.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy dáme 220g hladké mouky, 70g moučkového cukru, 200g Hery, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr a nastrouhanou kůru z citronu (omytého a osušeného). Těsto rukama dobře vypracujeme, musí být polotuhé a hladké. Uděláme si z něj váleček a dáme ho na několik hodin do chladna uležet.

  • 2

    Připravíme si před pečením ořechovou polevu: 2 bílky vyšleháme na tuhý sníh, vmícháme do bílků 180g moučkového cukru a 180g mletých ořechů.

  • 3

    Těsto pak na pomoučeném vále rozválíme na placku o síle asi 4 mm a vykrajujeme z něj formičkami různé tvary (srdíčka, hvězdičky, kolečka..). Poklademe je na plech vyložený pečícím papírem a nastříkáme na ně ořechovou polevu. (Polevu jsme si dali do malých kornoutků, zhotovených z pergamenového papíru. Papírové kornoutky nejdříve naplníme polevou a až potom špičku nůžkami podle potřeby odstřihneme.)

  • 4

    Koledníčky pečeme pomalu v předem vyhřáté troubě dozlatova. Pečeme asi 10 -12 minut při 180°C.

  • 5

    Vychladlé koledníčky můžeme pocukrovat práškovým cukrem s vanilkou.

Komentáře k receptu