Košíčky pro mlsné jazýčky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 30

Suroviny

  • 200 g Máslo čerstvé
  • 120 g Piškoty dětské kulaté
  • 100 g Ořechy vlašské
  • 200 g Čokoláda na vaření
  • 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 80 g Cukr moučkový
  • 250 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 špetka Skořice mletá
  • 5 polévková lžíce Rum
  • 1.5 polévková lžíce Džem meruňkový
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 213 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 2 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 43.3 mg
  • Draslík 17 mg
  • Vláknina 2055.8 mg
  • Vitamín A 2055.8 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den předem si připravíme těsto na košíčky: do mísy prosejeme hladkou mouku, přimícháme do ní moučkový cukr, na kostky změklé máslo a 2 čerstvé žloutky. Vše promícháme a rukama těsto vypracujeme nejdříve v míse, pak na vále. Mělo by být hladké a vláčné. Vytvoříme z něj váleček, zabalíme ho potravinářské fólie a dáme ho do chladna odpočinout.

  • 2

    Druhý den si předehřejeme troubu na 170°C. Formičky na košíčky naplníme změklým těstem, poklademe je na plech a dáme do středu trouby péct. Pečeme je dozlatova přibližně 15 minut. Ještě horké košíčky opatrně vyklopíme a necháme je vychladnout.

  • 3

    Připravíme si náplň: v rendlíku přivedeme k varu smetanu, pak rendlík odstavíme z plotny, dáme do smetany rozmačkané dětské piškoty, mleté vlašské ořechy, 5 lžic rumu, 2-3 špetky skořice a do vychladlé směsi zamícháme 1 lžíci pikantního džemu. Směs dobře promícháme. Poté kopcovitou lžičkou naplníme košíčky a do středu náplně zapíchneme po 1/2 vlašského ořechu.

  • 4

    Pak si uvaříme jednoduchou čokoládovou polevu: v rendlíku, který jsme posadili do vodní lázně, rozpustíme nalámanou čokoládu na vaření, v druhém rendlíku zahřejeme smetanu a zamícháme do ní 1 lžíci moučkového cukru. Postupně pak sladkou smetanu budeme lít k čokoládě, která ještě není úplně rozpuštěná a mícháme tak dlouho, až se čokoláda spojí se smetanou do hladké polevy. (Pokud by se nám zdála poleva příliš tuhá, přimícháme do ní 2-3 lžíce teplé smetany).

  • 5

    Polevu nabíráme lžicí a košíčky s náplní polijeme a necháme zatuhnout.

  • 6

    Dobrou chuť.

Komentáře k receptu