“Slepované” – tradiční vánoční cukroví

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 420 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 300 g Tuk Hera jedlý
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 20 g Tuk ztužený
  • 75 g Čokoláda mléčná
  • 100 g Ořechy vlašské
  • 140 g Cukr moučkový
  • 10 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Vanilkový extrakt
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Kypřící prášek do pečiva
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 balení Salko karamel
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 544 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 19 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 52.4 mg
  • Draslík 73.6 mg
  • Vláknina 3799.7 mg
  • Vitamín A 3799.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.4 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z hladké mouky, Hery, cukrů, vajec, vanilkové essence, kůry a kypřícího prášku vytvoříme hladké těsto. Je-li těsto příliš husté, přilijeme podle potřeby mléko.

  • 2

    Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme přes noc odpočívat, aby se rozložily všechny chutě.

  • 3

    Druhý den těsto vyválíme na 2-3 mm silný plát a vykrajujeme z něj různé tvary.

  • 4

    Pečeme 10 minut na 180 °C – troubu však hlídáme.

  • 5

    Připravíme si krém – salko vyšleháme se změklým máslem. Tímto krémem potíráme vždy jednu část cukroví a přiklopíme ji druhou částí.

  • 6

    Na vodní páře rozpustíme čokoládu se ztuženým tukem a namáčíme do ní horní část slepovaného cukroví. Do ještě neztuhlé čokolády zatlačíme polovinu ořechů, nebo pokud nemáme poloviny tak ořechy nasekáme nahrubo a posypeme jím slepované. Já jsem použila i cukrářské kuličky – fantazii se meze nekladou.

  • 7

    Necháme ztuhnout a podáváme.

Komentáře k receptu