Citrónové cupcakes s medovo-koňakovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 270 g Máslo čerstvé
  • 300 g Máslo čerstvé
  • 245 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 g Cukr krupice
  • 100 g Cukr krupice
  • 675 g Cukr moučkový
  • 55 ml Martell cognac
  • 12 ml Martell cognac
  • 85 ml Citrónová šťáva
  • 75 ml Citrónová kůra
  • 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 0.5 kávová lžička Soda jedlá
  • 0.5 kávová lžička Tresť vanilková
  • 1 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • 2 polévková lžíce Med včelí
  • 3 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • 0.5 polévková lžíce Zázvor celý
  • 3 polévková lžíce Citrónová šťáva
  • 2 polévková lžíce Citrónová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 828 kcal
  • Sacharidy 107 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 107 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 91 g
  • Cholesterol 159.4 mg
  • Draslík 43 mg
  • Vláknina 1475.5 mg
  • Vitamín A 1475.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 63.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 170°C a připravíme si formu na 12ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. Chemicky neošetřené citróny omyjeme, nastrouháme z nich kůru a vymačkáme šťávu. Kousek zázvoru oloupeme.

  • 2

    Těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou, skořicí, mletým zázvorem a přimícháme cukr. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo a čerstvá vejce. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí.

  • 3

    Z jednoho vanilkového lusku vyškrábneme do hrnečku všechna zrníčka a promícháme je s 3 lžícemi mléka.

  • 4

    Za stálého šlehání přidáme citrónovou šťávu a kůru, vanilku s mlékem a šleháme dalších 60 sekund do doby, až se vše spojí. Vyšlehané těsto by mělo být hladké a nadýchané. Těstem naplníme košíčky do 2/3.

  • 5

    Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout.

  • 6

    Připravíme si medový krém: moučkový cukr prosijeme do mísy. V druhé míse si ručním šlehačem vyšleháme pokrájené změklé máslo do světlé pěny. Za stálého šlehání 3-5 minut, budeme postupně přidávat po lžicích moučkový cukr, vanilkový extrakt, med, citrónovou šťávu a koňak. Směs šleháme do doby, až bude krém hodně nadýchaný.

  • 7

    Šleháme do doby, až bude krém hodně nadýchaný. Potom ho dáme do cukrářského sáčku s ozdobnou hubočkou a naneseme ho na vychladlé těsto v košíčkách a do krému si uděláme malou jamku.

  • 8

    Připravíme si koňakový sirup: do kastrólku dáme krupicový cukr, med, koňak, citrónovou kůru a kousek zázvoru. Vše promícháme a při střední teplotě necháme cukr rozpustit. Sirup vaříme asi 5 minut, musí získat pouze průhlednou konzistenci. Pak vyjmeme kousek zázvoru. Sirupem pokapeme připravené cucakes tak, aby sirup zůstal v utvořené jamce krému a hned servírujeme.

Komentáře k receptu