Dort vídeňský
Suroviny
- 500 g Mandle
 - 250 g Máslo čerstvé
 - 80 g Strouhanka
 - 330 g Cukr moučkový
 - 225 g Čokoláda na vaření
 - 115 g Čokoláda na vaření
 - 125 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 2 kávová lžička Kokosová smetana
 - 8 ks Vejce slepičí
 - 1 l Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Želé rybízové
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 566 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 40 g
 - Sodík 80 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 31 g
 - Cholesterol 150 mg
 - Draslík 290.3 mg
 - Vláknina 10851 mg
 - Vitamín A 10851 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 8.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 19.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čokoládu na vaření rozlámeme do menšího hrnku na malé kousky, hrnek s čokoládou vložíme do větší nádoby a necháme rozpouštět, mícháme do hladka. Poté odstavíme z plotny, necháme vychladnout. Do misky vložíme změklé máslo a kuchyňským šlehačem s metlami ho vyšleháme do pěny. K máslové pěně vlijeme rozpuštěnou čokoládu, přidáme a vmícháme ještě 4 kávové lžičky cukru a šleháme dál. Rozklepneme si vejce, do pěny přidáme 3 celá vejce a 5 žloutků. Zbylých 5 bílků odložíme stranou. Umeleme mandle, v misce je promícháme s práškem do pečiva a se strouhankou, mandlovou směs po lžících přidáváme do pěny a vmícháváme. Ze zbylých bílků a zbytku cukru vyšleháme tuhý sníh, po lžících ho přidáváme do vznikajícího těsta, mícháme.
 - 
                                2
Připravíme dortovou formu o průměru 26 centimetrů, vymažeme tukem, vysypeme moukou. Předehřejeme troubu na 180 °C, pečeme přibližně 70 minut. Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout při pokojové teplotě. Do malého hrnku vložíme rybízové želé, přidáme 3 lžíce vody, povaříme. Rozvařenou rybízovou směsí potřeme horní část i boky dortu.
 - 
                                3
Vyrobíme polevu - do vodní lázně vložíme menší hrnek, vlijeme do něj kokosovou smetanu a nalámeme na kousky čokoládu, rozpustíme. Dort přelijeme polevou a až ztuhne, šlehačkou v cukrářském sáčku dozdobíme.