Čokoládový dort s banány a pomerančovou šťávou
Suroviny
- 500 g Banány
 - 80 g Kakao - prášek
 - 100 g Máslo čerstvé
 - 80 g Med včelí
 - 50 g Mouka pšeničná hrubá
 - 50 g Ořechy vlašské
 - 220 g Cukr krupice
 - 100 g Cukr krupice
 - 80 g Olej rostlinný
 - 5 g Koření perníkové
 - 90 g Mouka pšeničná hladká
 - 250 g Čokoláda hořká
 - 250 g Čokoláda hořká
 - 50 g Hrozinky
 - 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 50 ml Rum
 - 50 ml Rum
 - 150 ml Pomerančová šťáva
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 7 ks Vejce slepičí
 - 1 l Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 polévková lžíce Pomerančová kůra
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1551 kcal
 - Sacharidy 123 g
 - Tuky 145 g
 - Sodík 82 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 72 g
 - Cholesterol 586.6 mg
 - Draslík 535.5 mg
 - Vláknina 11513.5 mg
 - Vitamín A 11513.5 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 17.3 mg
 - Vitamín E 1.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse promícháme mouku, kakao a drobně posekané ořechy. Hrozinky namočíme do rumu.
 - 
                                2
Polovinu cukru ušleháme se žloutky do pěny a po malých dávkách do ní zašleháme olej, až vznikne hladká směs. Zbylý cukr ušleháme s bílky do tuhého sněhu. Do žloutkové směsi vmícháme lehce sníh z bílků a postupně přimícháváme sypkou směs. Nakonec přimícháme hrozinky.
 - 
                                3
Směs rozetřeme do dortové formy, kterou jsme vymazali a vysypali. Korpus pečeme v troubě předehřáté na 170°C zhruba 45 minut. Těsto je upečené, když se po vpichu na špejli nelepí. Upečený korpus necháme „vydechnout“, poté vyklopíme a na mřížce necháme vychladnout.
 - 
                                4
V mezičase připravíme krém. Ve vodní lázni teplé asi 50°C šleháme cukr se žloutky do zhoustnutí. Po zhoustnutí směs odstavíme a dál šleháme, až směs vychladne.
 - 
                                5
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přimícháme k ní koření a strouhanou pomerančovou kůru. Šlehačku ušleháme do pevna. Rozpuštěnou čokoládu pomalu vmícháme do žloutkové směsi, až vymícháme kompaktní směs. Tu vmícháme do šlehačky.
 - 
                                6
Banány oloupeme, v míse zalijeme pomerančovou šťávou, medem a rozmačkáme na masu.
 - 
                                7
Vychladlý korpus rozkrojíme na tři pláty. Spodní plát potřeme čokoládovým krémem, přikryjeme dalším plátem, na něj natřeme banánovou masu a překryjeme posledním plátem a potřeme krémem. Krém na povrchu dortu uhladíme a dort vychladíme, nejlépe přes noc. Ztuhlý krém přelijeme čokoládovou polevou, necháme ztuhnout a zdobíme šlehačkou.
 - 
                                8
Polevu připravíme rozšleháním rozpuštěné čokolády s máslem a rumem.