Pikantní makový dort s citrónovou polevou
Suroviny
- 300 g Jahody zahradní
 - 9 g Mák - semena
 - 115 g Máslo čerstvé
 - 310 g Mléko plnotučné
 - 185 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 g Smetana 33% (šlehačka)
 - 50 g Cukr moučkový
 - 40 g Maizena - kukuřičný škrob
 - 200 g Cukr moučka
 - 175 ml Mléko plnotučné
 - 50 ml Voda pitná
 - 60 ml Citrónová šťáva
 - 50 ml Citrónová šťáva
 - 1 ks Citrony
 - 2 ks Kiwi
 - 3 ks Vaječný bílek slepičí
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vanilkový lusk
 - 1 špetka Sůl
 - 3 plátek Želatina bílá plátky
 - 1 dl Voda pitná
 - 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 0.5 polévková lžíce Kypřící prášek do pečiva
 - 2 polévková lžíce Citrónová kůra
 - 3 polévková lžíce Cukr moučka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 495 kcal
 - Sacharidy 41 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 65 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 247.3 mg
 - Draslík 187.2 mg
 - Vláknina 5789.1 mg
 - Vitamín A 5789.1 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 50.2 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 397 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme si nejdříve citrónový krém: z omytých a osušených citrónů nastrouháme do misky kůru a štávu vymačkáme do skleničky. 3 plátky želatiny namočíme do vody.
 - 
                                2
V míse ručním šlehačem vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Postupně do pěny zašleháme Maizenu (kukuřičný škrob). Do hrnce nalijeme mléko. Vezmeme vanilkový lusk, podélně ho ostrým nožem rozkrojíme a semínka seškrábneme do mléka, které přivedeme k varu. Horké mléko budeme pomalu přidávat do vaječné pěny. Krém musíme stále míchat, aby se nesrazil. Poté krém vrátíme do hrnce a znovu, za stálého míchání, pomalu vaříme do zhoustnutí (minimálně 10 minut). Těsně před koncem vaření do krému přimícháme citrónovou kůru a šťávu. Hrnec s krémem odstavíme z plotny, přimícháme namočenou želatinu a mícháme do doby, až se celkem rozpustí. Krém necháme vychladnout.
 - 
                                3
Troubu si předehřejeme na 180°C. Omytý a osušený citrón jemně nastrouháme a šťávu vymačkáme. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
 - 
                                4
Na koláč si připravíme mísu, do ní prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva, špetkou soli, moučkovým cukrem a mák. Suchou směs dobře promícháme. Vyšleháme si bílky. Do druhé mísy nalijeme mléko a zamícháme do něj vyšlehané tuhé bílky. Pak mléčnou směs přimícháme do sypké směsi, ještě do ní důkladně zamícháme citrónovou šťávu s citrónovou kůrou a rozpuštěné máslo. Těsto nalejeme do formy a dáme péct na 20 minut.
 - 
                                5
Mezitím si připravíme sirup: v kastrólku si přivedeme k varu vodu, do ní nasypeme moučkový cukr a přidáme citrónovou šťávu. Vaříme jen pár sekund, pak kastrólek se sirupem odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
 - 
                                6
Nakonec omyjeme a očistíme jahody a kiwi oloupeme. Ovoce nakrájíme na plátky, které použijeme na ozdobu.
 - 
                                7
Upečený vychladlý korpus potřeme sirupem, korpus ve formě ozdobíme ovocem a přelejeme krémem. Dort dáme do lednice ztuhnout.