Fantastický mrkvovo-ořechový dort s polevou
Suroviny
- 300 g Cukr třtinový
 - 80 g Máslo čerstvé
 - 280 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 450 g Mrkev kořen
 - 220 g Olej Heliol jedlý
 - 120 g Ořechy vlašské
 - 80 g Cukr moučkový
 - 2 kávová lžička Skořice mletá
 - 1 kávová lžička Rum
 - 2 kávová lžička Soda jedlá
 - 2 kávová lžička Tresť vanilková
 - 1 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
 - 2 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 3 polévková lžíce Kokos - mletý (Kopra)
 - 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mléko plnotučné
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1153 kcal
 - Sacharidy 108 g
 - Tuky 75 g
 - Sodík 290 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 66 g
 - Cholesterol 185.8 mg
 - Draslík 208.2 mg
 - Vláknina 14014 mg
 - Vitamín A 14014 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.3 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 37.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve oloupeme, omyjeme a jemně nastrouháme mrkev. Vlašské ořechy jemně nastrouháme. Troubu předehřejeme na 175-180°C. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme kokosem.
 - 
                                2
V míse utřeme celá vejce s cukrem, rumem a vanilkovým extraktem do pěny. Přidáme olej a směs znovu vyšleháme.
 - 
                                3
V druhé míse smícháme hladkou mouku s jedlou sodou, kypŕícím práškem do pečiva, skořicí a solí. Do vyšlehaných vajec postupně zapracujeme sypkou směs, nakonec přimícháme mrkev a ořechy. Dobře promíchané těsto nalijeme do připravené formy, vložíme ji do trouby a pečeme pomalu při 175°C přibližně hodinu. Upečený dort necháme vychladnout.
 - 
                                4
Připravíme polevu: v kastrólku nad párou smícháme prosátý moučkový cukr, máslo, Maizenu a máslo. Mícháme do doby, až se vše spojí a vytvoří se hladká poleva. Upečený a vychladlý dort polijeme polevou, jakmile zatuhne, můžeme ho nakrájet a podávat. Dobrou chuť.