Ořechový dort dvou barev

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 375 g Máslo čerstvé
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 100 g Ořechy vlašské
  • 40 g Ořechy vlašské
  • 74 g Pudinkový prášek - kakaový
  • 20 g Cukr vanilka
  • 37 g Pudinkový prášek - vanilkový
  • 300 g Cukr moučkový
  • 40 g Mouka bezlepková
  • 250 g Čokoláda na vaření
  • 100 g Bonbony-Bonpari želé směs
  • 240 g Cukr krystal
  • 120 g Cukr krystal
  • 2 kávová lžička Rum
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Kakao - prášek
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 2 polévková lžíce Mouka bezlepková Mantler
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 2050 kcal
  • Sacharidy 221 g
  • Tuky 122 g
  • Sodík 259 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 164 g
  • Cholesterol 698 mg
  • Draslík 344.7 mg
  • Vláknina 11776.8 mg
  • Vitamín A 11776.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.4 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 104.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Tmavý korpus: Ořechy nameleme najemno. Krystalový cukr vyšleháme s vejci do pěny a do směsi vsypeme namleté ořechy, lžíci kakaa a 2 kakaové pudinky. Směs dále propracováváme dohladka s moukou do řidšího těsta. Testo vlijeme do dortové formy, kterou jsme vymazali lžičkou másla a vysypali lžící mouky. Těsto pečeme asi 25 minut, po této době zkusíme zapíchnutím špejle, jestli je korpus upečený.

  • 2

    Světlý korpus: Krystalový cukr vymícháme s třemi vejci do pěny, do které vmícháme namleté ořechy, jeden vanilkový pudink a společně s moukou prohněteme směs do řidšího těsta. Těsto nalijeme do dortové formy, kterou jsme vymazali lžičkou másla a vysypali lžící mouky. Těsto pečeme asi 25 minut dorůžova. Zapíchnutím špejle zkusíme, jestli je korpus pečený.

  • 3

    Upečené korpusy necháme vychladnout, po vychlanutí je prořízneme a mažeme máslovým krémem a nakonec dort polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme želatinovými cukrovými tvary. Dort před servírováním necháme v lednici ztuhnout. Dort servírujeme vychladlý se ztuhlou polevou při rodinných oslavách.

  • 4

    Krém: Ve vodní lázni vyšleháme krystalový cukr a vejce dohusta - po dosažení bodu varu vody mícháme asi 20 minut na ohni. Potom krém necháme mírně vychladnout a v krému rozmícháme máslo a 2 lžičky rumu dohladka. Krém necháme před promazáváním dortu krátce ztuhnout v lednici.

  • 5

    Čokoládová poleva: Čokoládu na vaření necháme ve vodní lázni rozehřát a rozmícháme v ní lžíci másla a lžíci moučkového cukru.

  • 6

    Želatinové ozdoby na dort: Želatinové bonbóny rozmačkáme a prohněteme je s moučkovým cukrem do tuhé hmoty, ze které tvarujeme ozdoby, které necháme ztuhnout v lednici. Ztuhlé

  • 7

    ozdoby aranžujeme na polotuhou čokoládovou polevu na dort.

Komentáře k receptu