Francouzský sladký koláč s Calvadosem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 250 g Tvaroh jemný
  • 500 g Listové těsto
  • 150 ml Zakysaná smetana
  • 0.0625 kávová lžička Tresť vanilková
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 4 ks Jablka
  • 1 polévková lžíce Calvados
  • 4 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 430 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 26 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 59.2 mg
  • Draslík 143.3 mg
  • Vláknina 5650 mg
  • Vitamín A 5650 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.8 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 200 stupňů. V misce dohladka ušleháme tvaroh s vejcem, kysanou smetanou a vanilkovým aroma.

  • 2

    Na vále posypaném moukou rozválíme již hotové listové těsto na rozměr plechu a také ho tam přendáme.

  • 3

    Plát s těstem potřeme tvarohovou směsí a po celém obvodu necháme asi 2 cm široký prázdný rám. Na náplň poklademe na plátky nakrájená a jader zbavená jablka těsně vedle sebe. Jablka posypeme 2 lžícemi cukru. Okraje těsta přeložíme dovnitř, aby vytvořily obrubu a nevytekla náplň. Plech vložíme do trouby a pečeme 35 minut dozlatova.

  • 4

    Během pečení koláče v kastrolku smícháme 2 lžíce cukru se 2 lžícemi vody. Dáme vařit a vaříme asi 3 minuty. Do takto připraveného sirupu přidáme Calvados, zamícháme, ale pozor, je to horké a velmi to prská.

  • 5

    Po upečení vyndáme plech z trouby a vyčkáme, až koláč zatuhne, a peroutkou potřeme jablka sirupem s Calvadosem. Potom ho rozkrájíme na čtverečky a můžeme ho podávat teplý i studený.

Komentáře k receptu