Kynutý makový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 190 g Cukr krupice
  • 125 g Tuk
  • 30 g Droždí
  • 100 g Hrozinky
  • 100 g Mandle
  • 500 g Mák mletý
  • 200 g Mouka pohanková
  • 200 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 90 g Máslo čerstvé
  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 410 ml Mléko polotučné
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 717 kcal
  • Sacharidy 75 g
  • Tuky 41 g
  • Sodík 145 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 73.6 mg
  • Draslík 507.4 mg
  • Vláknina 24320 mg
  • Vitamín A 24320 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.6 mg
  • Vitamín E 3.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy prosejeme oba druhy mouky, uděláme důlek, rozdrobíme droždí a zalijeme 160ml teplého mléka. Vše dohladka rozmícháme a na teplém místě necháme asi 20minut kynout.

  • 2

    Poté do těsta zapracujeme 40g cukru, špetku soli, 60g másla, vejce a 1 žloutek. Zakryjeme a necháme vykynout do dvojnásobného objemu.

  • 3

    Mezitím přivedeme k varu zbylé mléko smíchané s mákem, 150g cukru, nastrouhanou citronovou kůrou a 30g másla. Nakonec přidáme rozinky, necháme vychladnout.

  • 4

    Troubu předehřejeme na 200C.

  • 5

    Plech vyložíme pečícím papírem a z vykynutého těsta na něm vyválíme plát. Na těsto rozprostřeme připravenou hmotu z máku.

  • 6

    Hladkou mouku, hnědý cukr, nasekané mandle a rostlinný tuk promneme mezi prsty a vytvoříme drobenku. Posypeme jí koláč a pečeme asi 30minut.

Komentáře k receptu