Bezlepkový kynutý makový závin

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Mák mletý
  • 100 g Cukr krupice
  • 50 g Cukr krupice
  • 50 g Hera
  • 10 g Droždí
  • 200 g Mouka bezlepková
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 1.5 dl Mléko čerstvé polotučné
  • 0.5 dl Mléko čerstve polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 615 kcal
  • Sacharidy 90 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 206 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 87 g
  • Cholesterol 122.7 mg
  • Draslík 284.4 mg
  • Vláknina 10275 mg
  • Vitamín A 10275 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 3.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V rendlíku přivedeme k varu mléko, přidáme jemně pomletý mák, cukr a mletou skořici. Pomalu vaříme za stálého míchání přibližně 4 minuty. Rendlík s mákem odstavíme z plotny a necháme ho vychladnout.

  • 2

    Do misky dáme rozdrobené čerstvé droždí, přilijeme 1 dl vlahého mléka se špetkou cukru a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme bezlepkovou mouku Schär C, přidáme na kousky pokrájenou Heru, 1 vejce, cukr, špetku soli a vzešlý kvásek. Těsto důkladně uhněteme, mělo by být hladké vláčné a nesmí se lepit. Pečící plech vyložíme pečícím papírem. Těsto na vále rozválíme na plát ve tvaru obdélníku. Potřeme ho makovou náplní, přehneme dva protilehlé delší okraje ke středu (asi 3 cm) a těsto několikrát přeložíme přes sebe do tvaru závinu. Přeneseme ho na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme v teple asi 15 minut kynout.

  • 3

    Závin pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 45 minut dozlatova. Vychladlý závin nakrájíme na plátky široké přibližně 7 cm, posypeme práškovým cukrem a podáváme.

Komentáře k receptu