Koláč s broskvemi a krémem z mandlí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 120 g Cukr moučkový
  • 200 g Máslo čerstvé
  • 115 g Mandle
  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 ks Broskve
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Rum
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 665 kcal
  • Sacharidy 61 g
  • Tuky 43 g
  • Sodík 60 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 266 mg
  • Draslík 392.9 mg
  • Vláknina 10376.7 mg
  • Vitamín A 10376.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.9 mg
  • Vitamín E 6.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 38.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Koláčovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.

  • 2

    V míse utvoříme žmolenkové těsto z prosáté hladké mouky (dvě lžíce dáme stranou), špetky soli a 100 gramů másla. Přidáme žloutek a vody jen tolik, aby se nám těsto spojilo. Utvoříme z něj kouli a dáme ji ve fólii na půl hodiny do chladničky.

  • 3

    Na pomoučněném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dosahovala k okraji a dáme na patnáct minut do chladničky.

  • 4

    Mezitím sloupneme broskve tak, že je vhodíme na pár sekund do vroucí vody a poté do studené. Broskve vypeckujeme a nakrájíme na plátky.

  • 5

    Sto gramů změklého másla utřeme do pěny s cukrem (dvě lžíce cukru si odložíme) a se dvěma lžícemi hladké mouky. Po částech vmícháme rozšlehané vejce se žloutkem a na konec strouhané mandle a rum. Tuto hmotu natřeme na zchladlé těsto. Nakrájené broskve klademe na mandlovou hmotu do kruhu. V troubě předehřáté na 200 °C pečeme koláč asi patnáct minut, poté teplotu stáhneme na sto osmdesát stupňů a pečeme ještě zhruba dalších patnáct minut. Po pěti minutách posypeme koláč dvěma lžícemi cukru. Upečený koláč necháme na mřížce vychladnout.

Komentáře k receptu