Koláč Krásná Helena

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 175 g Máslo čerstvé
  • 300 g Hrušky
  • 125 g Čokoláda hořká
  • 36 g Cukr krupice
  • 40 g Mandle
  • 12 g Cukr moučkový
  • 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 150 ml Zakysaná smetana
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 586 kcal
  • Sacharidy 53 g
  • Tuky 39 g
  • Sodík 64 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 49.7 mg
  • Draslík 259.4 mg
  • Vláknina 10243.3 mg
  • Vitamín A 10243.3 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.1 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 34.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z másla pokrájeného na kousky, soli a 6 g cukru vytvoříme hladké nelepivé těsto, dle potřeby můžeme přilít trochu vody. Připravené těsto necháme odpočinout v chladu. Mezitím si omyjeme a oloupeme hrušky, rozpůlíme a vyjmeme jádřince. Takto připravené ovoce naskládáme do misky, posypeme cukrem a necháme odležet.

  • 2

    Těsto vyválíme na plát o síle 4 mm a dáme do formy vymazané máslem. Překryjeme kolem pečícího papíru, zastřiženého dle formy a zatížíme suchými fazolemi. Pečeme při 225 °C cca 15 minut.

  • 3

    Těsto vyjmeme z trouby, odstraníme fazole i papír a poklademe kousky hrušek. Necháme 10 minut dopéct, poté vyndáme z trouby a necháme zcela vystydnout.

  • 4

    Ve vodní lázni si rozpustíme nalámanou čokoládu. Odstavíme z plotny a vmícháme 1 lžíci horké vody a 50 g másla. Na závěr vmícháme smetanu. Vzniklým krémem potřeme koláč a posypeme praženými mandlemi.

Komentáře k receptu