Křehký holandský koláč s jablky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 150 g Hrozinky
  • 250 g Máslo čerstvé
  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 125 g Ořechy vlašské
  • 1 ks Citrony
  • 6 ks Jablka
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr skořicový
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Ořechy vlašské
  • 6 polévková lžíce Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Cukr krupice
  • 3 polévková lžíce Rum
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 667 kcal
  • Sacharidy 78 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 35 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 41 g
  • Cholesterol 59.3 mg
  • Draslík 342.8 mg
  • Vláknina 12298.6 mg
  • Vitamín A 12298.6 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.8 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 33.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse si smícháme hladkou mouku, tuhé máslo, špetku soli s 5-6 lžícemi vody. Mouku s přísadami promícháme vidličkou a pomocí rukou těsto rychle propracujeme tak, aby bylo hladké, vláčné. Pak těsto zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 3 hodiny odpočinout.

  • 2

    Omyté hrozinky, pokrájenou citronovou kůru a vlašské ořechy namočíme do rumu.

  • 3

    Sladká jablka omyjeme, oloupeme, rozkrojíme a zbavíme jadřinců. Pak je nakrájíme na čtvrtky a do klenby každé čtvrtky jablka si uděláme nožem hluboké zářezy, které pokapeme citronovou šťávou.

  • 4

    Na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta si na vále vyválíme placku asi 5 mm silnou. Lze ho také vyválet jednodušeji v průhledné potravinářské fólii, těsto se pak nedrobí a práce jde snadněji. (Nepotřebujeme tak ani další mouku, která bývá příčinou drobení těsta.) Plackou vyložíme máslem vymazanou rozevírací formu, těsto propícháme na několika místech vidličkou a dáme do předehřáté trouby na 5-10 minut zapéct bez náplně. Tímto předpečením zabráníme provlhčení těsta. Po vyjmutí těsto potřeme rozehřátým máslem a vysypeme nastrouhanými ořechy. Jablka poskládáme na těsto tak, že řezná plocha bude vespod. Jablka posypeme hrozinkami, ořechy namočenými v rumu, cukrem a skořicovým cukrem.

  • 5

    Druhý díl vyválíme na placku tak velkou, jako je průměr formy a přikryjeme jablkovou náplň, rukama víko přitlačíme, aby nám vyšel vzduch, okraje většího těsta přeložíme dovnitř a povrch potřeme žloutkem. Uprostřed koláče si uděláme malý otvor (kvůli unikající páře) a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 180 °C přibližně 55 minut do zlatohněda.

  • 6

    Upečený koláč necháme vychladnout, potom otevřeme boční stranu formy a odstraníme ji. Koláč nakrájíme na porce, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.

Komentáře k receptu