Koláč s lilkem a cizrnou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Rýže Basmati
  • 400 g Cizrna konzervovaná
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 0.5 kávová lžička Kmín římský
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 ks Lilek
  • 1 ks Cibule
  • 10 plátek Těsto filo
  • 2.8 dl Vývar zeleninový
  • 3 polévková lžíce Hrozinky
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 525 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 85 g
  • Sodík 931 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 42 g
  • Cholesterol 37.3 mg
  • Draslík 462.7 mg
  • Vláknina 16513.5 mg
  • Vitamín A 16513.5 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.5 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 35.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rýži dobře omyjeme a necháme okapat. Hrozinky propláchneme v sítu a též je necháme okapat. Lilek omyjeme, oloupeme pokrájíme na kostky a osolíme ho (0,5 lžičky). Necháme ho "vypotit" 20 minut, pak lilek promyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme okapat. Očistíme cibuli a drobně ji nakrájíme. Nakládanou cizrnu scedíme.

  • 2

    V hrnci si rozpálíme 2 lžíce oleje, na něm zpěníme cibuli ke které přimícháme lilek. Přidáme rýži, 0,5 lžičky červené papriky, kmín, promícháme, zalijeme 2,8 dl zeleninového vývaru, který přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu a vaříme pod pokličkou pomalu přibližně 12-13 minut. Rýži odstavíme z plotny, přimícháme hrozinky a rýži necháme pod pokličkou dojít. Pak přimícháme cizrnu a sůl.

  • 3

    Rozehřejeme 120 g másla. Kulatou formu na koláč vytřeme rozehřátým máslem, na něj postupně položíme 6 plátků těsta Filo, každý plátek potřeme rozpuštěným máslem. Všechny okraje těsta budou u okraje směřovat vzhůru. Na poslední vrstvu položíme rýžovou směs a zakryjeme 4 plátky těsta Filo. Každý potřeme rozpuštěným máslem a okraje těsta opatrně zasuneme pod spodní těsto.

  • 4

    Pečeme v předehřáté troubě při 200°C 25 minut dozlatova. Koláč necháme chvíli vychladnout, pak ho nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu