Meruňkový koláč s mandlovou příchutí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 70 g Mouka pšeničná hladká
  • 100 g Mouka polohrubá
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 100 g Cukr třtinový
  • 30 g Mandle
  • 120 g Cukr krystal
  • 25 g Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Ocet vinný
  • 1 kávová lžička Tresť mandlová
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 kg Meruňky
  • 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Likér mandlový - Amaretto
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 619 kcal
  • Sacharidy 85 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 48 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 77 g
  • Cholesterol 97.7 mg
  • Draslík 514.4 mg
  • Vláknina 9349.7 mg
  • Vitamín A 9349.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.1 mg
  • Vitamín E 2.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 34.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si křehké těsto s mandlovou příchutí.

  • 2

    Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 25 g moučkového cukru.

  • 3

    Změklé máslo (60 g) nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem, 1 lžíci citrónové kůry a 1 lžičkou octa. Promícháme a dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné a nesmí se lepit.

  • 4

    Na mírně pomoučeném vále si těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

  • 5

    Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.

  • 6

    Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu.

  • 7

    Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu.

  • 8

    Na drobenku nasypeme do misky polohrubou mouku. Přidáme třtinový cukr, sůl, 120 g marcipánu, polotuhé rozkrájené máslo a posekané mandle. Pomocí prstů zapracujeme máslo, dokud se neutvoří hrudky.

  • 9

    Omyjeme a osušíme zralé meruňky, rozkrájíme je, zbavíme pecek a meruňky pokrájíme na plátky. Dáme je do mísy, posypeme krystalovým cukrem a přidáme mandlový likér a meruňky promícháme. Potom je rozložíme po celém povrchu koláče. Posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby na 220°C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 190°C a koláč pomalu pečeme dozlatova přibližně 40 minut. Ze začátku, asi 20 minut, povrch koláče zakryjeme alobalem.

  • 10

    Upečený koláč podáváme vychlazený.

Komentáře k receptu