Makový koláč s cukrovou polevou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Máslo čerstvé
  • 100 g Strouhanka
  • 50 g Cukr moučkový
  • 20 g Cukr vanilka
  • 100 g Cukr krupice
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 200 g Mák mletý
  • 100 g Ořechy vlašské
  • 30 g Mouka pšeničná hrubá
  • 200 g Cukr krupice
  • 8 ks Vejce slepičí
  • 4 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Tuk
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 972 kcal
  • Sacharidy 87 g
  • Tuky 64 g
  • Sodík 239 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 83 g
  • Cholesterol 370.3 mg
  • Draslík 653.5 mg
  • Vláknina 16462 mg
  • Vitamín A 16462 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 42.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Měkké máslo nakrájíme na kousky, dáme do misky, přisypeme moučkový a vanilkový cukr a dobře vyšleháme, přidáme žloutky, mák, pomleté ořechy, strouhanku s kypřícím práškem a vše promícháme. Z bílku a cukru krupice vyšleháme tuhý sníh, který zlehka vmícháme do máslové směsi.

  • 2

    Plech vymažeme 10 g másla, posypeme hrubou moukou, vylijeme připravené těsto, plech vložíme do trouby a pečeme 40 minut. Upečený koláč vytáhneme z trouby, necháme vychladnout, polijeme cukrovou polevou, necháme v lednici zatuhnout a nakrájíme na úhledné čtverce, které aranžujeme na dezertní talíře.

  • 3

    Cukrová poleva: Cukr, vodu a rozehřátý tuk dáme do misky a třeme tak dlouho dokud poleva nezhoustne.

Komentáře k receptu