Koláč z kynutého těsta s meruňkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 250 g Meruňky
  • 300 g Mouka polohrubá
  • 30 g Droždí
  • 50 g Cukr moučkový
  • 130 g Hera
  • 100 g Mouka pšeničná hladká
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Cukr krystal
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 782 kcal
  • Sacharidy 97 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 376 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 79 g
  • Cholesterol 76.3 mg
  • Draslík 456.1 mg
  • Vláknina 8825 mg
  • Vitamín A 8825 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.3 mg
  • Vitamín E 7.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Droždí rozdrobíme do hrnku, posypeme ho krystalovým cukrem, zalijeme vlažnou vodou a kvásek necháme vykynout.

  • 2

    Mouku nasypeme do větší mísy a promícháme se špetkou soli. Uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme Heru, vejce a vykynutý kvásek. Vše důkladně prohněteme, těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.

  • 3

    Meruňky rozpůlíme, odpeckujeme, důkladně opláchneme v cedníku studenou vodou a necháme okapat.

  • 4

    Z hladké mouky, moučkového cukru a másla připravíme drobenku.

  • 5

    Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše, přeneseme na plech s pečicím papírem a vytvoříme vyšší okraje. Na těsto rovnoměrně rozprostřeme meruňky slupkou nahoru a posypeme je drobenkou.

  • 6

    Koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě přibližně 45 minut, až okraje mají zlatavou barvu.

Komentáře k receptu