Jablečný koláč s marcipánem a jahody

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 200 g Jahody zahradní
  • 160 g Máslo čerstvé
  • 2 g Máslo čerstvé
  • 40 g Mouka pšeničná hrubá
  • 160 g Cukr krupice
  • 200 g Mouka polohrubá
  • 20 g Cukr vanilka
  • 20 g Cukr vanilka
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 30 g Cukr moučkový
  • 20 g Cukr skořicový
  • 160 g Marcipánová hmota surová
  • 60 g Maizena - kukuřičný škrob
  • 40 ml Mléko polotučné
  • 6 ml Citronová šťáva
  • 6 ks Jablka
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 5 dl Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 601 kcal
  • Sacharidy 98 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 37 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 94 g
  • Cholesterol 116.8 mg
  • Draslík 420.8 mg
  • Vláknina 9042.5 mg
  • Vitamín A 9042.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 21.9 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytá jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kousky. Studenou vodu vlijeme do vhodného kastrůlku, přilijeme citrónovou šťávu a přivedeme k varu. Vložíme připravená jablka, povaříme 6 minut, odstavíme, necháme okapat, posypeme skořicovým cukrem a necháme vychladnout.

  • 2

    Nahrubo nastrouhaný marcipán se změklým máslem a cukrem utřeme na hladkou hmotu. Do ní za stálého míchání postupně přidáme vejce, vyšleháme, vsypeme prosátou mouku s kypřícím práškem, vanilkovým cukrem a škrobovou moučkou. Nakonec podle potřeby přilijeme mléko a vypracujeme tekuté těsto.

  • 3

    Dortovou formu vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a připravené těsto vlijeme do formy. Do těsta naskládáme vychladlá jablka a jahody. Ovoce vmáčkneme do těsta, povrch zahladíme. Pečeme v předehřáté troubě, při 160 stupních 45 minut.

  • 4

    Upečený koláč necháme vychladnout ve formě, poté sejmeme stěny formy. Koláč posypeme moučkovým cukrem, smíchaným s vanilkovým cukrem a nakrájíme na úhledné trojúhelníky.

Komentáře k receptu