Jablečný koláč s marcipánem a jahody
Suroviny
- 200 g Jahody zahradní
- 160 g Máslo čerstvé
- 2 g Máslo čerstvé
- 40 g Mouka pšeničná hrubá
- 160 g Cukr krupice
- 200 g Mouka polohrubá
- 20 g Cukr vanilka
- 20 g Cukr vanilka
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 30 g Cukr moučkový
- 20 g Cukr skořicový
- 160 g Marcipánová hmota surová
- 60 g Maizena - kukuřičný škrob
- 40 ml Mléko polotučné
- 6 ml Citronová šťáva
- 6 ks Jablka
- 3 ks Vejce slepičí
- 5 dl Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 601 kcal
- Sacharidy 98 g
- Tuky 22 g
- Sodík 37 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 94 g
- Cholesterol 116.8 mg
- Draslík 420.8 mg
- Vláknina 9042.5 mg
- Vitamín A 9042.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.9 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytá jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kousky. Studenou vodu vlijeme do vhodného kastrůlku, přilijeme citrónovou šťávu a přivedeme k varu. Vložíme připravená jablka, povaříme 6 minut, odstavíme, necháme okapat, posypeme skořicovým cukrem a necháme vychladnout.
-
2
Nahrubo nastrouhaný marcipán se změklým máslem a cukrem utřeme na hladkou hmotu. Do ní za stálého míchání postupně přidáme vejce, vyšleháme, vsypeme prosátou mouku s kypřícím práškem, vanilkovým cukrem a škrobovou moučkou. Nakonec podle potřeby přilijeme mléko a vypracujeme tekuté těsto.
-
3
Dortovou formu vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a připravené těsto vlijeme do formy. Do těsta naskládáme vychladlá jablka a jahody. Ovoce vmáčkneme do těsta, povrch zahladíme. Pečeme v předehřáté troubě, při 160 stupních 45 minut.
-
4
Upečený koláč necháme vychladnout ve formě, poté sejmeme stěny formy. Koláč posypeme moučkovým cukrem, smíchaným s vanilkovým cukrem a nakrájíme na úhledné trojúhelníky.