Vanilkový karamelový krém s pomeranči a koriandrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 160 g Cukr krupice
  • 850 ml Mléko polotučné
  • 400 ml Voda pitná
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Pomeranče
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 polévková lžíce Koriandr celý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 256 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 9 g
  • Sodík 70 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 287.2 mg
  • Draslík 264 mg
  • Vláknina 3886 mg
  • Vitamín A 3886 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 47.7 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    5 polévkových lžic cukru a 6 polévkových lžic vody dáme do menšího hrnce, nejlépe se silným dnem a necháme rozpustit. Jakmile se cukr rozpustí, přivedeme k varu a necháme zezlátnout, ne však příliš zhnědnout.

  • 2

    Nahřejeme 8 pudinkových misek, hotový karamel rozlijeme do misek, tak, aby pokryl dno i strany misek. Necháme vychladnout a ztvrdnout.

  • 3

    Nastrouháme pomerančovou kůru a spojíme jí s mlékem a koriandrovými semínky v hlubším hrnci. Mléko přivedeme téměř k varu a dáme stranou uležet.

  • 4

    Vejce, žloutky a zbylý cukr ušleháme do pěny, postupně přiléváme mléko a dobře rozmícháme. Vlijeme do misek, misky vložíme do pekáčku se zbylou vodou a dáme do předehřáté trouby asi na 40 minut, dokud nůž zapíchnutý do krému nezůstane čistý. Voda v lázni nesmí vřít. Když je krém hotov, vyndáme misky z vodní lázně a zchladíme nejméně na 3 hodiny, nejlépe přes noc.

  • 5

    Před podáváním uvolníme krém po stranách misek a pomocí nože vyklepneme na talířek. Pomeranče rozdělíme na dílky a odstraníme bílou dužinu. Ozdobíme jimi krém a ihned podáváme.

Komentáře k receptu