Brusinkový krém

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 50 g Cibule
  • 30 g Křen nakládaný
  • 200 g Anglická slanina
  • 50 g Celer bulvový
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 1 g Paprika mletá sladká
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 50 g Pórek
  • 50 g Mrkev kořen
  • 500 g Rajčata
  • 1 g Sůl
  • 1 g Tymián sušený
  • 100 g Kompot brusinkový
  • 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 400 g Protlak rajčatový
  • 100 ml Víno bílé
  • 200 ml Vývar z hovězích kostí
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Sůl
  • 2 stroužek Česnek
  • 5 l Vývar zeleninový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 703 kcal
  • Sacharidy 93 g
  • Tuky 39 g
  • Sodík 2651 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 29.6 mg
  • Draslík 969 mg
  • Vláknina 14672.7 mg
  • Vitamín A 14672.7 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 40.8 mg
  • Vitamín E 4.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brusinkový kompot rozmícháme s hovězím vývarem, poté krátce povaříme. K brusninkám i vývaru přidáme víno a křen. Vše zamícháme, opět přivedeme k varu. Celou směs vaříme, dokud nezhoustne. Nakonec vše promícháme s omáčkou z rajčat se slaninou, kterou připravíme podle níže uvedeného stejnojmenného receptu. Vše ještě prohřejeme, podle chuti osolíme a opepříme.

  • 2

    Tuto omáčku podáváme k pečenému říčnímu okounovi.

  • 3

    Omáčka z rajčat se slaninou:

  • 4

    Na kostičky pokrájenou slaninu vložíme do hrnce a orestujeme. Jakmile slanina pustí tuk, vsypeme rajčata, zbavená slupek a zrníček. K rajčatům a slanině ještě přimícháme na kostičky nakrájenou mrkev, cibuli, celer a pórek. Vše promícháme a zahustíme rajčatovým protlakem. Celou směs zalijeme vývarem, nakonec dochutíme česnekem a tymiánem.

  • 5

    Směs vaříme tak dlouho, dokud se přebytečná tekutina neodpaří. Jakmile v hrnci zůstane asi 1 litr zeleninové směsi, můžeme ji propasírovat přes síto.

  • 6

    Omáčku nakonec zahustíme jíškou. Jíšku nyní připravíme následovně: do rozpuštěného másla postupně přidáváme mouku a mícháme tak dlouho, dokud jíška nezrůžoví. Hotovou jíšku promícháme s horkou omáčkou. Celou omáčku ještě chvíli povaříme, ochutíme pepřem, solí a mletou paprikou.

Komentáře k receptu