Mátový crème brûlée s jahodami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 160 g Jahody zahradní
  • 75 g Cukr krupice
  • 100 g Máta
  • 125 ml Mléko plnotučné
  • 350 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 4 polévková lžíce Cukr třtinový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 596 kcal
  • Sacharidy 47 g
  • Tuky 40 g
  • Sodík 135 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 467.4 mg
  • Draslík 343 mg
  • Vláknina 1604 mg
  • Vitamín A 1604 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 31.5 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 197 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do rendlíku nalijeme šlehačku s plnotučným mlékem a vložíme mátu. Směs uvedeme do varu a potom ji hned na 2 hodiny odstavíme.

  • 2

    Do hrnce rozklepneme velká vejce, přidáme cukr krupici a šleháme, až se vytvoří hustý krém. Smetanovou směs znovu uvedeme do varu, přecedíme ji do vaječného krému a dobře promícháme. Tento základ znovu přecedíme, rozdělíme do čtyř varných misek, které vložíme do trouby předehřáté na 140 °C.

  • 3

    Při této teplotě krém pečeme asi 40 minut, hotový ho vyjmeme z trouby, necháme vychladnout a studený pak uložíme nejméně na 1 hodinu do chladničky.

  • 4

    Před podáváním posypeme povrch krému jemným hnědým třtinovým cukrem a cukr pomocí letovací pistole zkaramelizujeme.

  • 5

    Servírujeme ozdobené jahodami.

Komentáře k receptu