Placky s mákem a povidly

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 16 g Máslo čerstvé
  • 200 g Povidla švestková
  • 600 g Mouka polohrubá
  • 30 g Droždí
  • 70 g Mák mletý
  • 50 g Cukr moučkový
  • 40 g Cukr práškový s vanilkovou příchutí
  • 300 ml Mléko polotučné
  • 50 ml Voda pitná
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 456 kcal
  • Sacharidy 86 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 178 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 64 g
  • Cholesterol 36.8 mg
  • Draslík 249.8 mg
  • Vláknina 9275 mg
  • Vitamín A 9275 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do hrnku nalijeme 100 ml vlažného mléka, přidáme rozdrobené droždí, špetku krupicového cukru a necháme na teplém místě vzejít.

  • 2

    V míse promícháme mouku s moučkovým cukrem, přidáme 10 gramů změklého másla, vejce, špetku soli, zalijeme zbytkem mléka a vypracujeme těsto. Necháme v teple vykynout.

  • 3

    Těsto vyválíme na slabší plát, ze kterého vykrajujeme menší placky. Necháme je kynout ještě pár minut. V pánvi rozehřejeme zbylé máslo a placky na něm smažíme z obou stran dozlatova.

  • 4

    Povidla naředíme vodou, mletý mák smícháme s vanilkovým cukrem. Placky pomažeme zředěnými povidly a posypeme mákem s cukrem. Rozdělíme je na talířky a podáváme.

Komentáře k receptu