Malinové muffiny se šlehačkou
Suroviny
- 200 g Maliny
 - 120 g Bílý jogurt
 - 250 g Mouka polohrubá
 - 70 g Maliny
 - 100 g Cukr krupice
 - 80 g Máslo čerstvé
 - 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1.5 dl Smetana
 - 3 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 0.08 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 30 polévková lžíce Maliny
 - 2 polévková lžíce Cukr moučkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 901 kcal
 - Sacharidy 100 g
 - Tuky 51 g
 - Sodík 102 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 96 g
 - Cholesterol 229.2 mg
 - Draslík 434.3 mg
 - Vláknina 24243 mg
 - Vitamín A 24243 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 39.3 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 24.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Formu na 12 kusů muffin vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou. Čerstvé maliny omyjeme, osušíme, třetinu malin odložíme stranou na ozdobu a do šlehačky. Ostatní maliny v míse rozmačkáme, přidáme k nim smetanu a bílý jogurt. V druhé míse vyšleháme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny. Postupně k máslu zašleháme maliny se smetanou a jogurtem.
 - 
                                2
Do mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva a solí. Postupně k máslu zašleháme sypkou směs. Bílky vyšleháme na tuhý sníh, který nakonec zlehka zapracujeme do těsta.
 - 
                                3
Formičky naplníme do dvou třetin a dáme je péct do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme do zlatova přibližně 20 - 25 minut. Muffiny necháme 3 - 4 minuty vychladnout. Poté je vyjmeme a vložíme do papírových košíčků.
 - 
                                4
Připravíme šlehačku: 33% smetanu vyšleháme s cukrem na tuhou šlehačku, poté postupně přidáme rozmačkané maliny (30 g). Šlehačku dáme do cukrářského sáčku s větším ozdobným nástavcem a vychladlé muffiny ozdobíme šlehačkou, celými malinami, dáme je na mísu a servírujeme.