Lahodné cuketové muffiny s pomerančovou polevou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Cuketa
  • 100 g Ořechy lískové
  • 100 g Cukr krupice
  • 200 g Mouka polohrubá
  • 150 g Cukr moučkový
  • 50 g Kandovaná pomerančová kůra
  • 50 g Kandovaná citronová kůra
  • 150 g Smetana
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Pomeranč
  • 1 ks Kypřící prášek do pečiva
  • 1 ks Skořicový cukr
  • 0.8 dl Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 1 polévková lžíce Likér pomerančový
  • 4 polévková lžíce Pomerančová šťáva
  • 0.18 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 926 kcal
  • Sacharidy 129 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 51 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 128 g
  • Cholesterol 61.3 mg
  • Draslík 420.9 mg
  • Vláknina 10950 mg
  • Vitamín A 10950 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 16 mg
  • Vitamín E 12.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kandovanou pomerančovou a citrónovou kůru pokrájíme na kostičky.

  • 2

    Omytou a očištěnou cuketu oloupeme, zbavíme semínek a jemně strouháme. Lískové oříšky také nastrouháme. Dobře omytý pomeranč odsušíme, kůru postrouháme a šťávu vymačkáme. Formu na 12 kusů muffin vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou.

  • 3

    Do mísy prosejeme polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, přidáme vyšlehané vejce se smetanou, olej, nastrouhanou pomerančovou kůru z celého pomeranče, 0,7 dl šťávy z pomeranče, strouhanou cuketu, lískové oříšky, kandovanou pomerančovou i citrónovou kůru, cukr, skořicový cukr a směs důkladně promícháme.

  • 4

    Formičky naplníme do dvou třetin a dáme je péct do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme přibližně 20 - 25 minut do zlatova. Muffiny necháme 3 - 4 minuty vychladnout. Vyjmeme je a vložíme do papírových košíčků. Připravíme pomerančovou polevu: v misce do hladka vymícháme moučkový cukr s přecezenou pomerančovou šťávou a pomerančovým likérem. Vychladlé muffiny potřeme polevou, jakmile zatuhne, servírujeme.

Komentáře k receptu