Levandulové muffiny
Suroviny
- 250 g Mouka polohrubá
 - 200 g Čokoláda mléčná
 - 50 g Cukr krupice
 - 80 g Máslo čerstvé
 - 1 kávová lžička Levandule - květ
 - 2 kávová lžička Cukr vanilka
 - 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
 - 2 dl Mléko plnotučné
 - 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 1 polévková lžíce Med akátový
 - 3 polévková lžíce Levandule květ
 - 0.08 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 2 polévková lžíce Sirup javorový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 747 kcal
 - Sacharidy 101 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 43 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 98 g
 - Cholesterol 40.5 mg
 - Draslík 563.2 mg
 - Vláknina 8231 mg
 - Vitamín A 8231 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.2 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 333.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Formu na 12 kusů muffin vytřeme olejem a vysypeme polohrubou moukou.
 - 
                                2
Ve vlažném mléce rozmícháme med. Do mísy nakrájíme změklé máslo, vyšleháme s cukrem, žloutky, vanilkovým cukrem, medovým mlékem, lahůdkovou smetanu a Maizenou. Bílky ušleháme na tuhý sníh. V druhé míse promícháme prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem a sušenou levandulí. Postupně sypkou směs zašleháme do máslové hmoty, nakonec zapracujeme do těsta sníh z bílků. Těsto rozdělíme na dvě části, do jedné přimícháme nastrouhanou čokoládu.
 - 
                                3
Formičky naplníme do 1/3 těstem s čokoládou, poté doplníme do výšky 2/3 světlým těstem. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C přibližně 20 - 25 minut do zlatova. Muffiny necháme 3 až 4 minuty vychladnout, vyjmeme je a vložíme do papírových košíčků. Vychladlé pokapeme javorovým sirupem, ozdobíme čerstvými květy levandule, vychladlé muffiny servírujeme.