Zvíkovské štracholce

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Mouka polohrubá
  • 25 g Droždí
  • 60 g Hera
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Cukr skořicový
  • 0.5 dl Mléko polotučné
  • 2 dl Mléko plnotučné
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 476 kcal
  • Sacharidy 79 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 240 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 76 g
  • Cholesterol 103.4 mg
  • Draslík 216.4 mg
  • Vláknina 6813 mg
  • Vitamín A 6813 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do vyhřáté mísy prosejeme polohrubou mouku, uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a 0,5 dl vlažného mléka. Necháme kvásek vykynout, k mouce přidáme 1 lžíci cukru, 1 žloutek, sůl, 60 g rozehřáté vlahé Hery a mléko podle potřeby (asi 2 dl) a vše promícháme. Vařečkou uhněteme důkladně těsto, poprášíme ho hladkou moukou (1 lžíce), zakryjeme čistým plátnem (utěrkou) a necháme v teple kynout.

  • 2

    Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál (2 lžíce hladké mouky), zlehka těsto zformujeme do válečku a rozdělíme ho na 20 kousků. Každý kousek vyválíme na malý váleček. Z utvořených válečků vytváříme různé tvary: uzle, brýle, točenice (stočený váleček do spirály), mašle. Klademe je na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme je rozšlehaným vejcem a necháme 15–20 minut kynout. Poté je upečeme v předehřáté troubě na 190 °C přibližně 20 minut dozlatova. Upečené dáme vychladnout.

  • 3

    Polovinu štracholců podáváme posypané moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem, druhou polovinu posypeme skořicovým cukrem.

Komentáře k receptu