Jidášky z jižních Čech

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 25

Suroviny

  • 40 g Droždí
  • 120 g Cukr krupice
  • 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Mouka pšeničná hrubá
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 20 g Cukr vanilka
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 30 g Sezam - semena
  • 2 kávová lžička Citronová kůra
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • 2 dl Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 146 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 5 g
  • Sodík 65 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 35.2 mg
  • Draslík 108 mg
  • Vláknina 1593 mg
  • Vitamín A 1593 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.3 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do kastrůlku s vlažným mlékem rozdrobíme droždí, dáme lžičku cukru, odložíme na teplé místo, necháme vzejít kvásek. Hrubou a hladkou mouku spolu s kypřícím práškem prosejeme do misky, přidáme vanilkový a zbylý krupicový cukr, vložíme žloutky, přidáme citrónovou kůru. Nakonec vlijeme kvásek a rukou nebo v kuchyňským robotu vypracujeme středně husté, hladké a nelepivé těsto. Přikryjeme utěrkou, dáme na teplé místo vykynout na 30-40 minut.

  • 2

    Vykynuté těsto dáme na moukou posypaný vál, rozdělíme na 25 stejných dílů. Každý dílek pomocí dlaní rozválíme na váleček dlouhý 18-20 cm a vytvarujeme ho do tvarů například kolečka, esíčka a podobných jiných tvarů podle vlastní fantasie. Naskládáme na papírem vyložený plech, necháme 15 minut vykynout, potom potřeme bílkem, posypeme sezamovými semínky a vložíme do předehřáté trouby.

  • 3

    Při 180stupňové teplotě pečeme 15 minut. Upečené jidášky necháme volně vychladnout na kovové mřížce.

Komentáře k receptu