Nazuk, arménský kynutý moučník

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 50 g Droždí
  • 100 g Med včelí
  • 30 g Cukr vanilka
  • 175 g Cukr krupice
  • 750 g Mouka polohrubá
  • 190 g Máslo čerstvé
  • 200 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Šafrán
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 567 kcal
  • Sacharidy 86 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 222 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 85 g
  • Cholesterol 147.5 mg
  • Draslík 254.4 mg
  • Vláknina 5996.6 mg
  • Vitamín A 5996.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve vlažném mléce rozmícháme droždí, med, skořici, šafrán a vanilkový cukr.

  • 2

    Celá vejce utřeme s cukrem a 150 g změklého másla, do směsi přidáme mléko s kvasnicemi a kořením a důkladně promícháme. Potom velmi zvolna po malých částech za stálého míchání postupně přisypáváme mouku. Vypracované těsto zakryjeme ubrouskem a postavíme na 45 minut na teplé místo.

  • 3

    Vykynuté těsto rozdělíme na 5 dílů a vypracujeme z nich placky 2 cm silné. Položíme je na plech s pečícím papírem, zakryjeme ubrouskem a necháme ještě 15 minut kynout. Teprve potom je vložíme do horké trouby a pečeme 20-30 minut.

  • 4

    Upečené nazuky potřeme rozpuštěným máslem a podáváme k čaji a kávě.

Komentáře k receptu