Verguny, ukrajinský smažený moučník

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 400 g Mouka polohrubá
  • 200 g Cukr moučkový
  • 200 ml Olej rostlinný
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 polévková lžíce Rum
  • 3 polévková lžíce Mléko polotučné
  • 3 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 583 kcal
  • Sacharidy 68 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 32 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 67 g
  • Cholesterol 98.2 mg
  • Draslík 82.8 mg
  • Vláknina 3700 mg
  • Vitamín A 3700 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 2.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vejce utřeme s cukrem a máslem, přidáme rum a mléko, zvolna za stálého míchání přisypáváme polohrubou mouku až vznikne tuhé těsto.

  • 2

    Na pomoučeném vále těsto rozválíme na plát o síle 2-3 mm, který rozkrájíme na proužky široké 2,5 cm a dlouhé 12 cm. Každý proužek podélné přeložíme napůl, spojíme vždy 3 k sobě a upleteme z nich copánky.

  • 3

    Konce copánků zamáčkneme a verguny smažíme v rozpáleném oleji dozlatova.

  • 4

    Usmažené verguny osušíme na ubrousku a obalíme je v moučkovém cukru.

  • 5

    Podáváme je teplé i studené k vínu, čaji nebo kávě.

Komentáře k receptu