Višňové knedlíky se šlehačkou
Suroviny
- 40 g Čokoláda hořká
 - 125 g Mouka polohrubá
 - 10 g Droždí
 - 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 kávová lžička Máslo čerstvé
 - 0.5 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 2 polévková lžíce Marmeláda višňová
 - 3 polévková lžíce Mléko polotučné
 - 1 polévková lžíce Koňak vaječný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 407 kcal
 - Sacharidy 39 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 154 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 31 g
 - Cholesterol 152.1 mg
 - Draslík 162.2 mg
 - Vláknina 11987.5 mg
 - Vitamín A 11987.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 50.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mouku prosijeme do mísy, vyhloubíme důlek. Dáme do něj droždí s cukrem a lžíci vlažného mléka. Promícháme s trochou mouky, necháme přikryté kynout asi 15 minut.
 - 
                                2
Máslo, mléko, špetku soli a zbylou mouku prohněteme s kváskem, přikryjeme a necháme hodinu kynout (do dvojnásobného objemu).
 - 
                                3
Těsto vyválíme na plát a rozkrojíme na 4 čtverce. Na každý dáme 1/2 lžíce marmelády a vytvarujeme knedlík. Vymaštěné síto zavěsíme do hrnce s vařící vodou a knedlíky vaříme v páře 12 - 14 minut.
 - 
                                4
Ušleháme smetanu a vmícháme do ní likér. Knedlíky podáváme s likérovou šlehačkou a nastrouhanou čokoládou.