Mléčná rýže s nektarinkami
Suroviny
- 120 g Rýže loupaná
 - 120 g Cukr krupice
 - 500 g Nektarinka
 - 100 ml Víno červené
 - 500 ml Mléko polotučné
 - 1 ks Vanilkový lusk
 - 1 ks Citrony
 - 1 ks Citronová tráva
 - 1 špetka Skořice mletá
 - 1 špetka Hřebíček mletý
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Solamyl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 435 kcal
 - Sacharidy 93 g
 - Tuky 3 g
 - Sodík 8 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 87 g
 - Cholesterol 12.5 mg
 - Draslík 795.8 mg
 - Vláknina 8371.1 mg
 - Vitamín A 8371.1 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 27.7 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Citron řádně očistíme kartáčkem, kůru nakrájíme na širší proužky a vložíme do kastrolku s mlékem. Přidáme vnitřek vanilkového lusku, který vyškrábeme hrotem nože. Vše uvedeme k varu, poté přisypeme rýži opláchnutou v horké vodě a za stálého míchání vaříme 20 minut na mírném ohni.
 - 
                                2
Vanilku a citronovou kůru vyjmeme a do kaše vmícháme 40 g cukru. Kastrol postavíme i s kaší do studené vodní lázně a necháme vychladnout. Poté rýžovou kaši rozdělíme do 4 misek.
 - 
                                3
Nektarinky omyjeme, vypeckujeme a dvě odložíme stranou pro ozdobu. Zbylé pokrájíme a vložíme do kastrolu. Podlijeme vínem, přidáme 2 lžíce citronové šťávy, koření a 80 g cukru. Zprudka vaříme pět minut, poté vlijeme solamyl rozmíchaný ve dvou lžících studené vody a za stálého míchání povaříme minutu do zhoustnutí. Kastrol vložíme do studené vodní lázně s kostkami ledu a ochlazujeme za stálého míchání. Rozdušené ovoce nalijeme na rýži, odložené nektarinky nakrájíme na 12 dílků a rýži v miskách jimi ozdobíme. Mléčnou rýži uložíme minimálně na 2 hodiny do chladničky.
 - 
                                4
Před servírováním ozdobíme citronovou trávou.