Jahodová a pomerančová šarlota
Suroviny
- 225 g Jahody zahradní
 - 400 g Mléko zahuštěné slazené
 - 60 g Cukr krupice
 - 200 g Piškoty cukrářské
 - 25 g Solamyl
 - 175 ml Džus pomerančový
 - 350 ml Mléko plnotučné
 - 450 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 4 polévková lžíce Džem jahodový
 - 1 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 4 polévková lžíce Likér pomerančový
 - 2 polévková lžíce Želatina
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 616 kcal
 - Sacharidy 71 g
 - Tuky 32 g
 - Sodík 109 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 33 g
 - Cholesterol 406.6 mg
 - Draslík 117.6 mg
 - Vláknina 1756.3 mg
 - Vitamín A 1756.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 23.1 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 272.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do teflonového hrnce nalijeme džus a zasypeme ho práškovou želatinou. Necháme 5 minut stát. Na mírném ohni zahříváme, až se želatina rozpustí.
 - 
                                2
V míse rozšleháme žloutky a obě mléka, až se smísí. Směs postupně zašleháme do džusu s želatinou. Zahříváme na mírném ohni za stálého míchání, až směs zhoustne, asi 15 minut. Směs se nesmí vařit!
 - 
                                3
Mražené jahody posypeme cukrem a necháme rozmrazit. Rozmixujeme s džemem dohladka. Směs přelijeme do hrnce, přidáme pomerančový likér, škrob a 4 lžíce vody. Zahříváme na středním ohni za stálého míchání, až se směs začne vařit a houstnout. Povaříme asi minutu, potom odstavíme.
 - 
                                4
Piškoty seřízneme, aby se dobře vešly do formy a stály po obvodu kolmo. Piškoty na dně potřeme 4 lžícemi jahodové směsi. Formu pevně přiklopíme a dáme stranou. Zbývající jahodovou směs dáme do misky a za občasného promíchání ji necháme vychladnout.
 - 
                                5
350 ml smetany ušleháme na pevnou šlehačku. Stěrkou zlehka vmícháme šlehačku do pomerančového krému. Polovinou krému pokryjeme piškoty na dně formy. Na ni dáme 150 ml jahodového krému a zbytek pomerančového. Zbytek jahodového krému rozložíme na povrch. Špachtlí na povrchu vytvoříme z krémů mramorový vzor. Dáme do lednice ztuhnout, asi na 4 hodiny nebo přes noc.
 - 
                                6
Před podáváním odstraníme z dezertu postranní kruh formy. Dáme na plochou mísu a ozdobíme zbytkem smetany vyšlehané s moučkovým cukrem.